Tweede AMC-onderzoek ondersteund door Lymph&Co

Bernhard van Oranje, voorzitter Lymph&Co, Marcel Spaargaren, projectleider onderzoek en Frank Eijken, voorzitter AMC Foundation
Bernhard van Oranje, voorzitter Lymph&Co, Marcel Spaargaren, projectleider onderzoek en Frank Eijken, voorzitter AMC Foundation

Stichting Lymph&Co financiert de komende vier jaar een nieuw onderzoek naar lymfeklierkanker dat binnenkort in het AMC start. Woensdag 20 september werd de samenwerkingsovereenkomst hiervoor getekend door de verschillende betrokken partijen: AMC Foundation, Stichting Lymph&Co en de projectleider van het onderzoek. Het gaat om een gift van 720.00 euro voor het onderzoek ‘Omgevingsafhankelijkheid als achilleshiel van lymfeklierkanker: thuisloosheid als therapie’.

Over het onderzoek
Lymfeklierkanker is een kwaadaardige ontsporing van afweercellen, meestal B-lymfocyten. Voor hun groei en overleving zijn lymfeklierkankercellen sterk afhankelijk van, of zelfs verslaafd aan, signalen uit hun micro-omgeving in de lymfeklieren of het beenmerg (hun ‘thuis’). Onze hypothese is dat we deze afhankelijkheid van signalen uit de micro-omgeving kunnen gebruiken als achilleshiel van de kankercellen. Door de lymfeklierkankercellen los te maken en uit hun vertrouwde omgeving te verdrijven (ze worden ‘thuisloos’) krijgen ze geen groei- en overlevingssignalen meer waardoor ze ten gronde gaan. Oftewel: het induceren van thuisloosheid als therapie.
Het onderzoek richt zich op het identificeren van de signalen en moleculaire processen die betrokken zijn bij de regulatie van het nestelen, hechten, vasthouden en uitgroeien van de lymfeklierkankercellen in de lymfklieren en hoe deze signalen, met behulp van reeds beschikbare of nog te ontwikkelen slimme remmers, kunnen worden geblokkeerd. Het doel is om nieuwe (combinatie-) therapieën te ontwikkelen tegen lymfeklierkanker waardoor de behandeling en prognose voor patiënten met lymfeklierkanker aanzienlijk zal verbeteren.

Derde door Lymph&Co gefinancierde onderzoek
Dit is het derde door Lymph&Co gefinancierde onderzoek en het tweede onderzoek dat Lymph&Co in het AMC ondersteunt. In 2015 startte het eerste door Lymph&Co gefinancierde onderzoek ‘Het beter begrijpen van lymfeklierkanker: op weg naar gepersonaliseerde therapie’ in het AMC. Hiernaast financiert Lymph&Co een onderzoek in het UMCG, namelijk ‘Inzicht in de ongeremde groei van lymfeklierkankercellen’.


Zie ook de website van Lymph&Co

Hoe steunt u ons?

U kunt medisch onderzoek en projecten in het AMC op verschillende manieren steunen.

LEES MEER

Gericht geven

Wilt u gericht geven? Dat kan! Wij denken graag met u mee.

INFORMEER MIJ

Pioniers in onderzoek

Lees de verhalen van pioniers in onderzoek naar MDL-ziekten.

LEES MEER