Marlene Dumas 2003

Marlene Dumas | Leeftijd onbepaald | 2003 | 45 x 35 cm
Marlene Dumas | Leeftijd onbepaald | 2003 | 45 x 35 cm

U I T V E R K O C H T

Opdracht voor de serie ‘de Menselijke gedaante’

Oplage 75

Marlene Dumas werkt graag met het toeval. ‘Wanneer ik de inkt op het papier gooi, vloeit die onvoorspelbaar uit. Op een gegeven moment moet ik ingrijpen. Ik kijk dan naar de foto en zet er figuratieve elementen in die het portret realistischer en herkenbaarder maken.’
Dumas is geboren in Zuid-Afrika en opgegroeid onder het apartheidsregime. Eind jaren ’70 kwam ze naar Nederland. In de jaren ’90 werd ze bekend door haar reeksen koppen op papier, vaak in gewassen inkt en aquarel. Meestal gebaseerd op een krantenfoto, nooit zomaar portretten. Soms monsterachtige hoofden, soms raadselachtige verschijningen waarvan de kijker zich afvraagt of de vlekken en lijnen die we zien het gevolg zijn van oorlogsverminkingen, geboortetrauma’s of toch gewoon van toevallig uitgelopen waterige inkt.
Voor de serie ‘De menselijke gedaante’ maakte Dumas een ‘karaktertje’, zoals ze het zelf noemt, in een oplage van 75. Elke litho werd met de hand met aquarelverf ingekleurd. ‘Leeftijd onbepaald’, heet het werk, maar er is wel meer dat onbepaald blijft. Betreft het hier een man of een vrouw? Een Aziaat, Afrikaan of westerling? Een jongetje of een oudere dame? Een sportman of een patiënt? Het blijft allemaal onzeker.


E-mail
kunstzaken@amc.nl

Telefoon
020 – 566 3332

Postadres
Postbus 22660
C0-229
1100 DD Amsterdam

Bezoekadres
M0-105

Meibergdreef 9

1105 AZ Amsterdam

Route