• Weekend of Anatomy: The Afterlife of Animals

  2017-03-16: After the success of the weekend of Anatomy last year, Museum Vrolik hosts another Weekend of Anatomy on April 22nd and 23rd.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Het Theatrum anatomicum in de Waag

  2016-09-27: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een lezing over Het Theatrum anatomicum in de Waag, de snijzaal voor Amsterdamse chirurgijns.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: De nieuwe Anatomische Les onthuld

  2016-05-17: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een lezing over de totstandkoming van De nieuwe Anatomische Les van Rembrandt.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Frederik Ruysch: kunstenaar of wetenschapper?

  2016-03-18: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een lezing van Bert van de Roemer over Frederik Ruysch: kunstenaar of wetenschapper?

  Lees meer
 • The Amsterdam Weekend of Anatomy 2016

  2016-02-16: Museum Vrolik (Amsterdam’s anatomical museum) & Brooklyn’s Morbid Anatomy Museum are proud to present the third edition of The Amsterdam Weekend of Anatomy: a weekend devoted to the wonders of anatomy from April 15th until the 17th 2016. During these days Museum Vrolik will be open to the public for exclusive events, showcasting its phenomenal and historical collection of anatomy, teratology, natural history and curiosities.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Vergeet niet dat je arts bent

  2016-01-28: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een lezing van Hannah van den Ende over Joodse artsen in de Tweede Wereldoorlog.

  Lees meer
 • Museum Vrolik per griezelbus

  2015-11-10: Zaterdagavond 7 november. De remmen piepen en de metro komt langzaam tot stilstand op het donkere station. Met een zucht gaan de deuren open. Ik volg het spookachtig verlichte pad naar de faculteit, normaal verlaten op dit uur. Nu lopen er echterin jacquets geklede mannen met bolhoeden, hangen er posters die de ontleding van een “Gallus domesticus” aankondigen en ligt er een kleed over een bak met botten van mensen en dieren. Maar dat alles verbleekt bij de zaal met duizenden anatomische preparaten op sterk water. De pendelbus uit het centrum stopt even later voor de deur en nietsvermoedend komen de eerste gasten binnen.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Zwarte gal, melancholie en hekserij

  2015-11-03: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een lezing van Hans de Waardt over zwarte gal, melancholie en hekserij.

  Lees meer
 • Museum Vrolik doet mee aan Museumnacht

  2015-10-15: Dit jaar doet Museum Vrolik voor het eerst mee aan de Amsterdamse museumnacht!

  Lees meer
 • Gasthuislezing: De geschiedenis van rachitis

  2015-05-08: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een lezing van Thomas Boerlage over de geschiedenis van rachitis ('Engelse ziekte') in Nederland.

  Lees meer
 • Symposium Angst voor de Epidemie

  2015-04-21: Hoe veilig zijn we in het Westen als het gaat om besmettelijke ziekten? Sinds de recente uitbraak van ebola in Afrika, staat die vraag weer prominent op de kaart.

  Lees meer
 • Weekend van de anatomie

  2015-04-09: op 16 en 17 mei organiseert Museum Vrolik voor de tweede keer het Amsterdamse weekend van de anatomie.

  Lees meer
 • Gasthuislezing Amsterdamse anatomische lessen in kunsthistorisch perspectief

  2015-01-27: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een lezing van Norbert Middelkoop over Amsterdamse anatomische lessen in kunsthistorisch perspectief.

  Lees meer
 • Gasthuislezing prof. Irvin M. Modlin

  2014-06-06: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een lezing van porf. Irvin M. Modlin over de Nederlandse bijdragen aan de ontwikkeling van de Maag-, Darm- en Leverziekten.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Hector Treub, immer bereid en nooit verlegen

  2014-05-13: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een lezing van Nele Beyens over Hector Treub, vrouwenarts in een mannenmaatschappij.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Interview met prof. Jan James

  2014-03-07: In de reeks Gasthuislezingen deze keer een interview met prof. Jan James door prof. Ron van Noorden.

  Lees meer
 • Bijdrage Museum Vrolik aan BODY WORLDS

  2014-01-14: Museum Vrolik, het anatomisch museum van het AMC, levert met een aantal historische preparaten een unieke bijdrage aan BODY WORLDS: The Happiness Project in Amsterdam. Tijdens de opening van de tentoonstelling op woensdagochtend zal conservator Dr. Laurens de Rooy de aanwezigen vertellen over de geschiedenis en de diversiteit van prepareermethoden in het verleden.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: De geschiedenis van de wiskundeknobbel

  2013-12-23: Als spreker in deze reeks zal Jorrit Duininck een Gasthuislezing verzorgen over De geschiedenis van de wiskundeknobbel.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Erfgoed van chirurg John Hunter

  2013-10-29: Als spreker in deze reeks zal Jisk Heslinga een Gasthuislezing verzorgen over Erfgoed van chirurg John Hunter (1728-1793).

  Lees meer
 • Publieksdag Maag-, Darm- en Leverziekten

  2013-09-24: De menselijke voedselfabriek houdt open huis Het rommelt en borrelt in het AMC, want zondag 6 oktober staat in het teken van het ‘Onderzoek in de menselijke voedselfabriek’. Tussen 11 en 16 uur praten toponderzoekers en behandelaars het publiek bij over een van de zwaartepunten van het onderzoek binnen het AMC, de maag-, darm- en leverziekten. Wat gebeurt er in onze ingewanden, en wat heeft de patiënt aan die kennis?

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Galkoortsen en Darmwee

  2013-09-04: In 1760 schrijft de Middelburgse arts en chirurgijn Paulus de Wind (1714-1771) een boek, waarin hij de symptomen en behandeling bespreekt van elf veelvoorkomende ziekten aan boord van de VOC-schepen. Twee van deze ziekten zullen tijdens de Gasthuislezing aan bod komen: 'galkoortsen' en 'darmwee'.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Anatomische lessen van Frederick Ruysch ontleed

  2013-05-14: Aan het einde van de 17e eeuw en aan het begin van de 18e eeuw was de beroemde medicus Frederik Ruysch (1638-1731) praelector anatomiae van het Amsterdamse chirurgijnsgilde.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: De ontdekking van de vrouwelijke seksualiteit

  2011-11-25: In de oertijd toen nog niet het aandeel van mannen in de voortplanting bekend was, waren vrouwen de draagsters van de toekomst. Veel is er sindsdien over de vrouwelijke geslachtsdelen geschreven.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Het kwakzalverijdebat in de 20ste eeuw

  2011-11-16: Aan het begin van de twintigste eeuw woedde in Nederland een verhit debat met als inzet de ‘geneesvrijheid’. Bij het parlement was een verzoekschrift ingediend waarin werd aangedrongen op een liberalisering van de wetgeving van Thorbecke uit 1865. Na een ‘brede maatschappelijke discussie’ bleef alles bij het oude.

  Lees meer
 • Snijburcht

  2011-09-18: Op zijn geheel eigen wijze bracht Lodewijk Bolk niet alleen generaties van die studenten de beginselen der anatomie bij, maar stoomde hij ook tal van leerling-anatomen klaar om de leiding te nemen over vrijwel elk ontleedkundig instituut in Nederland en de overzeese gebiedsdelen. In Snijburcht, verschenen bij Amsterdam University Press, belicht Laurens de Rooy de opbloei van de ontleedkunde aan het begin van de vorige eeuw en Bolks respectabele aandeel daarin.

  Lees meer
 • 'Verzamelaars van Vorm'

  2011-09-18: On Thursday 5 November 2009, the book 'Verzamelaars van vorm' was presented during The Anatomy Lesson in the Concertgebouw. This book gives an impression in word and image of Museum Vrolik at the AMC.

  Lees meer
 • Museum Vrolik gaat tien maanden dicht

  2011-07-12:

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Het begin van de Anesthesie

  2011-05-11: Een film over professor Doreen Vermeulen-Cranch, ingeleid door prof. Otto Bleker (emeritus hoogleraar Verloskunde en lid van de historische commissie).

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Het Hongerwinter onderzoek

  2011-04-13: Van de Hongerwinter resteren vooral verhalen over tulpen-bollen en ontberingen. In werkelijkheid leeft de barre winter van 1944-1945 echter voort in de tienduizenden kinderen die toen werden verwekt. Deze Hongerwinterbaby's (die inmiddels gepensioneerd zijn) delen bijzondere kenmerken.

  Lees meer
 • Gasthuislezing: Het ziektebeeld van Vincent van Gogh. De epilepsie ontmaskerd?

  2010-11-17: In de serie historische lunchlezingen over de geschiedenis van de geneeskunde spreekt neuroloog Piet Voskuil over ‘Het ziektebeeld van Vincent van Gogh. De epilepsie ontmaskerd?’ Naar aanleiding van het verschijnen van de bundel ‘Dossier van Gogh – Gek of geniaal?’ gaat Voskuil in op het vermeende ziektebeeld van Vincent van Gogh en de relatie met zijn kunstwerken.

  Lees meer
 • Verzamelaars van vorm

  2009-11-05: Op donderdag 5 november 2009 werd in het Concertgebouw tijdens De Anatomische Les het boek 'Verzamelaars van vorm' gepresenteerd. In woord en beeld geeft deze uitgave een impressie van het in het AMC gevestigde Museum Vrolik.

  Lees meer
 • Kijkboek van harteloze spelingen

  2005-02-01: De Amsterdamse anatoom en ‘teratoloog’ Willem Vrolik (1801-1863) vestigde zijn reputatie met een bizarre atlas. In de onlangs met een Engelse heruitgave geëerde Tabulae verzamelde Vrolik honderden afbeeldingen van aangeboren afwijkingen, merendeels getekend naar preparaten uit eigen collectie. Een collectie die de eeuwen trotseerde om vervolgens bijna te verstoffen in de krochten van het AMC.

  Lees meer

Contact

Adres:
Museum Vrolik
Academisch Medisch Centrum
Meibergdreef 15, J0-130
1105 AZ Amsterdam

Telefoonnummer:
020 - 566 4927

Email-adres:
museumvrolik@amc.nl

Voor de beschikbaarheid van beeldmateriaal kunt u ons mailen.

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Op alle wettelijke feestdagen gesloten, met uitzondering van Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag.

Toegang

De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Een rondleiding kost 35 euro per groep
Rondleiding aanvragen