Verzamelaars

Jacob Hovius (1710-1786) en Andreas Bonn (1743-1818)

Jacob Hovius
Jacob Hovius

Jacob Hovius, geneesheer in het Amsterdamse Buitengasthuis, begint in 1736 beenderen met allerlei afwijkingen te verzamelen. Aanvankelijk moet hij genoegen nemen met grafresten van verschillende kerkhoven. Later krijgt hij toestemming om bij pas overleden mensen obducties uit te voeren. Het komt zijn collectie zeer ten goede.


Lees meer

Gerard Vrolik (1775-1859)


Gerard Vrolik
Gerard Vrolik

Gerard Vrolik studeert geneeskunde in Leiden. Het bestuderen van geneeskrachtige planten is in zijn tijd een belangrijk studieonderdeel. Nog vóór zijn promotie wordt Vrolik benoemd tot hoogleraar in de plantkunde aan het Amsterdamse Athenaeum Illustre, voorloper van de universiteit. Die benoeming maakt hem ook directeur van de Amsterdamse Hortus Botanicus.


Lees meer

Willem Vrolik (1801-1863)

Willem Vrolik
Willem Vrolik

Gerard Vroliks oudste zoon Willem studeert ook geneeskunde en werkt na zijn promotie als arts in Amsterdam. Na een korte aanstelling als hoogleraar anatomie in Groningen wordt hij in 1831 in Amsterdam benoemd tot hoogleraar in de anatomie en fysiologie, de natuurlijke geschiedenis en de theoretische chirurgie.


Lees meer


Willem Berlin (1825-1902)

Willem Berlin
Willem Berlin

Opvolger van Willem Vrolik als hoogleraar Anatomie is Willem Berlin, die in 1863 aantreedt. Berlin wordt ook hoogleraar Zoölogie, de eerste in Amsterdam. Van meet af aan heeft hij veel meer belangstelling voor de zoölogie dan voor de anatomie. Hij koopt voor honderden guldens aan opgezette dieren, dierskeletten en -schedels. Aan zijn anatomische verzameling besteed Berlin veel minder tijd en geld.

Lees meer

Max Fürbringer (1846-1920)

Max     Furbringer
Max Furbringer

In 1879 wordt de Duitser Max Fürbringer benoemd tot hoogleraar Anatomie in Amsterdam. Fürbringer is een leerling van de anatoom Carl Gegenbaur. Deze Gegenbaur behoort samen met de Duitse zoöloog Ernst Haeckel tot de belangrijkste aanhangers van de evolutietheorie van Charles Darwin op het Europese vasteland. Geïnspireerd door de evolutietheorie leggen zij het fundament voor een volledig nieuwe wetenschappelijke stroming: de ‘evolutionaire morfologie’.

Lees meer


Georg Ruge (1852-1919)

Georg Ruge
Georg Ruge

In 1889 wordt Max Fürbringer in Amsterdam opgevolgd door Georg Ruge. Ruge komt net als Fürbringer uit Duitsland. Ook hij is een leerling van de evolutionair morfoloog Gegenbaur. Ruge beperkt zich niet tot het vergelijken van de menselijke lichaamsbouw met die van apen of andere dieren. Om de evolutie van de mens te begrijpen, onderzoekt hij ook de anatomische verschillen tussen individuele mensen.

Lees meer


Lodewijk Bolk (1866-1930)

Lodewijk Bolk
Lodewijk Bolk

Lodewijk (‘Louis’) Bolk wordt in 1866 in Overschie geboren. In 1888 vertrekt hij naar Amsterdam om daar geneeskunde te studeren. Bolk ontpopt zich tot een typische man van de wetenschap, met bijzondere interesse voor biologische vraagstukken.Lees meer


Martin Woerdeman (1892-1990)

Martin Woerdeman
Martin Woerdeman

Martin Woerdeman is de laatste die preparaten toevoegt aan de verzameling van Museum Vrolik. Als hoogleraar Anatomie is hij de in 1930 overleden Lodewijk Bolk opgevolgd. Anders dan Bolk heeft hij weinig belangstelling voor evolutionair anatomisch onderzoek. Liever bestudeert hij de ontwikkeling van levende (dierlijke) embryo’s. De onderzoeksrichting die zich daarmee bezighoudt, krijgt de naam ‘experimentele embryologie’. Woerdeman is de eerste Nederlandse wetenschapper die ermee aan de slag gaat.

Lees meer
Contact

Adres:
Museum Vrolik
Academisch Medisch Centrum
Meibergdreef 15, J0-130
1105 AZ Amsterdam

Telefoonnummer:
020 - 566 4927

Email-adres:
museumvrolik@amc.nl

Voor de beschikbaarheid van beeldmateriaal kunt u ons mailen.

Openingstijden

Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Op alle wettelijke feestdagen gesloten, met uitzondering van Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag.

Toegang

De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Een rondleiding kost 35 euro per groep
Rondleiding aanvragen